Etusivu Hevoset Tallikierros Kasvatus

Tallikierros

Tallirakennukset

Tallirakennuksia on useampi, joissa kaikissa on asianmukaiset pesupaikat hevosille ja varusteille, kuivaushuoneet varusteille, varustehuoneita, rehu-/kuivikevarastot, solariumit hevosille sekä useita hoitopaikkoja. Kaikki on pyritty suunnittelemaan niin, että työntekijöiden tarvitsee ottaa mahdollisimman vähän askelia päivänsä aikana. Hevosille on tilavat ja valoisat karsinat, joissa on suolakiviteline, juoma-automaatti ja ruokakuppi, jonka saa käännettyä karsinan ulkopuolelta käytävän puolelle, joka helpottaa mm. ruokintaa. Karsinat siivotaan kahdesti päivässä ja hevoset ruokitaan neljästi päivässä. Jokainen pääsee myös ulkoilemaan reilusti päivän aikana.

Kisatallissa on suurin vaihtuvuus ja siellä työskentelvät hoitajat eivät pääsääntöisesti mene siitostammojen ja varsojen luo tarttuvien tautien ehkäisyksi. Kisatallissa on myös yläkerta, jossa on jokaisen hevosen "kisavarusteet" nimetyillä hyllyillä/kaapeissa. Yläkerta on sopivan lämmin ja ilmastointi pelaa, eihän nyt kisavarusteet saa homehtua! Karsinat ovat pääasiassa puuta alaosa ja yläosa kalteria, jotta hevoset näkevät kaverinsa ja voivat "seurustella". Yhdellä käytävällä kaikki karsinat ovat "umpinaisia" etuseinää lukunottamatta, joissa hermoheikot hevoset saavat olla rauhassa. Näissäkin on kuitenkin käytävälle aukko, josta voivat seurailla tallin tapahtumia.

Tammatalli on siitostammoille sekä vieroittamattomille varsoille. Tammatallin varustehuoneet eivät ole yhtä hulppeat, sillä siitostammat harvemmin enää kisaavat, jolloin niiden kisavarusteet esimerkiksi on luovutettu niiden puutteessa oleville kisaratsuille. Tässä tallissa ei myöskään ole solariumia, mutta tarvittaessa esimerkiksi nuorten tallista löytyy lähin solarium. Tammatallin kaikki karsinat ovat erittäin suuria, mitoitettu varsomista ajatellen. Karsinoiden seinät ovat myös umpinaiset hevosten välillä, jotta tammat saavat tarvitsemansa rauhan. Käytävän puoleisella seinällä on iso kurkistusaukko, josta hevonen mahtuu myös tervehtimään naapuriansa halutessaan.

Oritalli on siitosorien ja osan kilpaorien koti. Oritallissa on tilat sperman keruuta varten ja muut asianmukaiset tilat ja välineet. Oritallin karsinoiden väliseinät ovat myös umpinaiset, että hupsut eivät yritä murhata toisiaan kaltereiden läpi.

Vanha talli on nimensä mukaisesti tilan ainoa alkuperäinen rakennus. Tallissa on suhteellisen pienet karsinat ja siksi se onkin poniasukkaiden tallina. Talliin on kuitenkin remontoitu kaikki nykyaikaiset urheiluhevosille hyödylliset mukavuudet. Vanhan tallin toisella sivulla hevoset pääsevät karsinoistaan ulos jaloittelemaan pieniin tarhoihin milloin haluavat. Ovet saa toki myös tarvittaessa suljettua.

Yksityistalli on pieni, 10 karsinapaikkainen talli, jossa majoitetaan vierailevat opetettavat ja valmennettavat hevoset. Karsinoissa on ikkunat, jotka voidaan avata ja hevonen voi halutessaan katsella ulos. Yksityistallissa ruokinnasta vastaa automaatit, joiden avulla vaikeatkin hevoset saadaan ruokittua hyvin ja useita kertoja päivässä.

Nuorten talli on yllätys, yllätys, nuorille hevosille. Tässä tallissa käytävät ovat leveämmät ja tilat ovat muutenkin suunniteltu nuorien hevosten päähänpistojen varalta. Nuorten tallin yläkerrassa on myös kaikki ajovehkeet ja ulkopuolella on kevyitä kärryjä.

Varsinaisten tallien lisäksi alueen läheisyydessä on myös pihattoja, joissa asuu vanhukset ja muut siihen elämään sopivat hevoset.

Pohjapiirrokset tulossa...

Treenausalueet

Tallien keskellä on iso kenttä, jonka toisessä päädyssä on iso maneesi. Kentällä ja maneesissa mahtuu yhtäaikaa 10 ratsukkoa treenaamaan, eli 20 kokonaisuudessan. Tallien ja lähitarhojen ympäri kulkee hiekkapohjainen harjoitusrata, jolle mentäessä usein sanotaan "kierretään tallilenkki". Lenkki on kokonaisuudessaan kolme kilometriä ja siellä on useita poistumiskohtia. Reitti on loivasti mäkinen.

Lisäksi lähistöltä löytyy oma ravirata, vaikka ravurit ja laukkaajat asuvat pääasiassa Suomessa. Raviradan keskellä on myös kenttä, jossa järjestetään yleensä kaikki kilpailut ja treenataan, jos muualla ei mahdu. Siellä spurttailu tuo kuitenkin mukavaa vaihtelua niin este-, kuin kouluhevosellekin. Maastolenkkejä löytyy monenlaista ja pituista. Metsäreittiä ja vuoristoreittiä. Maastoreititkin ovat hiekkapohjaisia teitä ja niitä huolletaan myös usein. Maastoreittejä pitkin pääsee myös maastoesteradalle, josta löytyy vaikka minkänäköistä asiaankuuluvaa estettä.

© AK (kenttäkuva + ponikuva) & VRL-03840

Henkilökunta

Kuten arvata voi, Valmaryan tiluksilla on montakymmentä hevosalan ammattilaista palkattuna. Lisäksi tallilla pyörii tallityttöjä, jotka ovat saaneet perehdytyksen jonkin työntekijän toimesta ja he auttavat hevosten hoidossa vapaaehtoisina. Henkilökunnan esittelyt voit lukea omalta sivultaan.

>> Henkilökunta

Virtuaalitalli / virtuaalihevonen | a SIM-game stable

Kaikki © Valmarya 2022, ellei toisin mainita. All rights reserved.

Taustakuva © De Vetpan (CC BY 2.0)