Etusivu Hevoset Tallikierros Kasvatus

Perustiedot

Nimi Valmaryan Hehlava Rotu, sukupuoli ahalteke, tamma
Rekisterinumero VH22-001-0081 Väri, säkäkorkeus ruunivoikko, 155cm
Syntymäaika 19.04.2022 Ikä 3v 15.05.2022
Painotus kenttäratsastus Kasvattaja Valmarya
Koulutustaso ko Helppo A, re 120cm, ke CIC2 Omistaja Launi, VRL-12379

EV-II 31.08.2022 pistein 2 + 10 + 5 + 4 + 3 + 5 = 29p

Tallini akhalteket tuntuivat kaikki olevan samoista kantavanhemmista, eli siis omieni jälkeläisiä. Niinpä laitoin jalostukseen tarjottavien hevosten lukulasit päähän ja lähdin etsimään etenkin tammalleni Hehruna vähän erilaista sulhoa. Pian törmäsinkin oriin Landon, melko vaatimaton kimo herra vaikutti kuitenkin soveliaalta tekkejalostukseen. Siispä soitin Lithylle, oriin omistajalle ja pian lähtisi satsit pakastetta tänne meille Uuteen-Seelantiin. Hehrunan tiineys oli mutkaton, eikä se luonut kertaakaan kuten aiempien varsojen kohdalla. Kun lopulta maailmaan saapui pieni ruunivoikko kauniine päämerkkeineen, olin onnellinen orivalinnasta. Ainakaan varsana sillä ei näyttänyt olevan suurempia rakennevirheitä ja se liikkui kivasti. Tästä se tulisi, tekkejalostukseni uusi helmi.

Luonnekuvaus

Hehlava, tai Hehla, on perusluonteeltaan rento ja rauhallinen, mutta osaa tarvittaessa reagoida nopeasti. Se kuin kiihtyy nollasta sataan ja takaisin nollaan hetkessä, jos se kokee sen kannattavaksi. Hoitaessa Hehla nauttii rauhassa paikoillaan huomiosta ja kivasta harjauksesta. Kiima-aikoina mahan alue tosin on hieman herkkä, joten tamman eleitä kannattaa seurata tarkasti. Samaten jalkojen nosteluissa, takajalkojen nosto kiima-aikaan saattaa aiheuttaa kramppailevassa selkä-/mahaalueessa epämukavuutta, jolloin tamma saattaa yrittää riuhtaista jalan pois. Tämän takia sillä onkin treeni- ja kilpailukausina lääkitys kiimanestoon. Varustaessa tamman kanssa ei yleensä ole mitään ongelmia, se jopa ottaa kuolaimen itse suuhunsa. Jos Hehlan harjaa ei ole klipattu pois, kutiaa se helposti jos harja jää huonosti niskahihnan alle, joten se kannattaa aina korjata hyvin.

Ratsastaessa Hehla on reaktiivinen ja yhteistyöhaluinen. Se yrittää aina parhaansa, vaikka joku asia tuntuisi hieman vaikealta siitä. Hehlaa on helppo tsempata iloisella äänellä esimerkiksi laukkaamaan vielä yksi kierros, vaikka kunto alkaa loppua. Hehla on hyvin herkkä eri avuille, joten ratsastajan määrätietoisuus ja taitavuus on tärkeää, sillä tamma yrittää tehdä vaikka kolmea asiaa yhtä aikaa, jos se luulee ratsastajan niin pyytävän. Kuten arvata voi, tästä voi seurata ylivirittynyt tammaparka, joka lopulta ei tiedä mihin keskittyä. Koulupuolella Hehlan hienoin liike löytyy väistöistä. Siitä näkee, että se käyttää jokaista aivosoluaan, jotta saisi mahdollisimman upean sivuittaisliikkeen aikaisiksi. Esteillä Hehla on innokas ja ratsastaja saakin usein hieman toppuutella tammaa, ettei se vaan räiskisi läpi radan ottaen liian montaa turhaa puomia. Kun tamman saa rauhassa keskittymään hyppyihin, ovat hypyt kivoja ja tamma mukava ratsastaa. Maastoesteillä Hehlan vauhdista on hyötyä, mutta oikeaan ponnistuspaikkaan pääseminen onkin vaativaa, mutta erittäin tärkeää...

Muuten käsiteltäessä Hehla on kiltti ja yrittää miellyttää ihmistä, vaikka joku asia hieman huolestuttaisi. Kengittäessä Hehlalle kannattaa laittaa korvatulpat tai ääntä vaimentava huppu, sillä jos seppä muotoilee kenkiä paljon alasimella tamman lähellä, hermostuu se hieman kovasta äänestä. Hehla on helppo lastata, joskin se ei siedä oikein tammamaisia hevosia vieressään, jotka vain kiukkuilevat ja vinkuvat. Hehlan viereen onkin tärkeä laittaa joku rauhallinen tamma, ettei neidin suotta tarvitse potkia ja muuten komentaa naapuriaan. Kisapaikoilla Hehla on kiltti kuin kotonakin, mutta toisinaan se on hieman varuillaan ja valmis näyttämään hampaitaan muille tammoille, jos ne yhtään vinkuvat tai elehtivät Hehlan suuntaan. Hehlan häntään ja otsapantaan kannattaakin kiinnittää punainen nauha, etenkin kisaluokkaan verrytellessä, ettei tamman tarvitse käyttää turhaan energiaa muille kiukkuamiseen.

Sukutaulu

i. Landon
VH17-001-0072
at, 148cm rnkm
Superior Grade
ii. Floranius
evm at, 150cm rnkm
iii. Florestan
evm at, 152cm m
iie. Krishna
evm at, 150cm rnkm
ie. Kilucine
evm at, 155cm prt
iei. Flemming
evm at, 155cm rt
iee. Valetta
evm at, 154cm prn
e. Hehruna
VH13-001-0136
at, 159cm rnvkk
KRJ-I,ERJ-II, YLA2
ei. Hristofor
evm at, 159cm vkk
eii. Hariya
evm at, 157cm trn
eie. Ilyinishna
evm at, 159cm vkk
ee. Chemeris
evm at, 160cm trn
eei. Chukchov
evm at, 157cm vkk
eee. Brantova
evm at, 161cm prt

Jälkeläiset

Ei vielä jalostuskäytössä.

Kisakalenteri

Tulee kilpailemaan porrastetuissa vanhempana.

Päiväkirja & valmennukset

Virtuaalitalli / virtuaalihevonen | a SIM-game stable

Kaikki © Valmarya 2022, ellei toisin mainita. All rights reserved.

Taustakuva © De Vetpan (CC BY 2.0)