EZ

Ponies

Rhedyn Sombre Spirit

VH23-024-0186 EV-II meriitti

EV-II lokakuun 2023 tilaisuudessa pistein 6 + 10 + 2 + 3 + 3 + 7 = 31p

Mielessäni oli pitkään ollut ratsuponien kasvattaminen. Hevosiahan minulla oli Saksan tallini täynnä, mutta ponit puuttui. Siispä kun näin Rhedyn Welshin kasvattimyynnin, oli minun pakko tarjota useammasta ponista. Yksi näistä oli Sombre Spirit eli Soopeli. Olivathan molemmat vähintään yhtä söpöjä ja pörröisiä. Soopelilla oli myös kantakirjatut vanhemmat ja se vaikutti oikein passelilta ponilta hieman nuoremmallekin kuskille. Michael-ratsuttajani tytär Moina on myöskin hurahtanut hevosiin ja on jo ihan pätevä ratsastaja iästään huolimatta, joten Soopelista tulee varmasti hänen vakkariratsu.

Kun Soopeli sitten tuli tänne tiluksillemme, oli Moina tietenkin ensimmäisenä vastassa, kun oli kuullut, että tämä poni saattaisi olla hänen vakkari. Kun itse talutin ponin trailerista ulos, tuli Moina ottamaan minulta riimunnarun ja lähti pätevästi kävelyttämään tammaa ympäri pihaa, aivan kuin oli lukenut jostakin hevoskirjastaan... Soopeli seurasi kuin lauhkea koira, joten annoin parin mennä menojaan hetken...

Perustiedot

welsh mountain, tamma s. 02.10.2023 FIN, ikä 3v ruunikonkimo, 116cm Kasv. Rhedyn Welsh Om. EZ Ponies, Launi (VRL-12379)

© AP Pictures

Koulutustaso

yleispainotus ko Helppo B re 60cm

Soopelia voisi luulla lampaaksi, on se niin lauhkea. Se on täydellinen lastenponi, eikä välitä, vaikka välillä olisi enemmän hälinää tai sitä harjattaisiin hieman ronskimmin tai jopa vastakarvaan. Oikeanlaista harjausta ja hemmottelua tamma sitten kuuntelisikin vaikka koko päivän. Myös harjan letitys on asia, joka siitä tuntuu kivalta ja se oikein nukkuukin, kun sen harjaa näperretään. Soopeli seuraa taluttajaansa kuuliaisesti, eikä vie lapsia ruohotupsuille, ellei sille anna lupaa.

Ratsastaessa Soopeli on herkkä ja pukkaa helposti, jos ratsastaja jää liikaa puristamaan tai roikkumaan ohjassa. Se onkin oikein oiva opettaja, mutta aikuisen kannattaa aina olla hieman neuvoa antamassa nuorelle ratsastajalle, ettei Soopelin ihan hermojaan tarvitse menettää. Silloinhan se vain stoppaa keskelle kenttää ja pienelle kuskille tulee vain paha mieli.

Esteet ovat ehdottomasti Soopelin vahvuus, sillä se on nopea ja ketterä sekä hyppää hyvin. Se on myös rohkea, eikä kiellä erikoisillekaaan esteille. Koulukiemuroitakin se suorittaa ihan nätisti, kunhan ratsastaja jaksaa napakasti pyytää asiaansa, koska muuten Soopeli jää vaan haaveilemaan. Väistöt ja taivutukset ovat Soopelille helppoja ja se esittää ne parhaimillaan aivan oikeaoppisesti.

Matkaajana Soopeli on myöskin rauhallinen. Jos sen eteen heittää vielä heinäpussin, niin eihän sitä melkein saisi pois trailerista tai autosta. Soopelia ei häiritse meteli tai monien uusien hevosten hälinä. Verryttelyissä draamailevat muut hevoset eivät myöskään tamman päätä sekoita, se vain tekee mitä sen ihminen siltä pyytää. Ei hän nyt jaksa tuhlata energiaa moiseen humpuukkiin. Tilapäiskarsinakin on tosi kiva, jos sieltä löytyy tasaisin ajoin ruokaa. Soopelin kanssa ollaankin opeteltu kaikenmaailman temppuja ruokapalkan avulla ja se varmasti menisi vaikka kuuhun herkkujen perässä.

Suku ja jalostus

isä

Pendry Caddel Deio
wA, rn 116cm
VIR MVA Ch, KTK-II
ii. Pendry Derfel
wA, trn 117cmevm
iii. Brynnhu Nerth Mil
wA, m 118cmevm
iie. Pendry Celemona
wA, prn 114cmevm
ie. Glascort Berth Gwyn
wA, rnvkkkm 115cmevm
iei. Argoentaith Cefni
wA, rnvkk 116cmevm
iee. Glascort Gwenera
wA, rtkm 112cmevm

emä

Glawog Grey Lady
wA, rnkm 117cm
Ch, KTK-III
ei. Glawog Ghost
wA, rnkm 121 cmevm
eii. Winwydd Aflonyddu
wA, rnkm 120 cmevm
eie. Hillhouse Stormlight
wA, rtkm 120 cmevm
ee. Marshland Rowena
wA, mkm 118 cmevm
eei. Goleudy Dyn Eira
wA, mkm 119 cmevm
eee. Marshland Raven
wA, m 114 cmevm
20.12.2023wAori EZ Winter's Grasp
meriitit
Sukuselvitys

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.

Kilpailut ja päiväkirja

Kilpailut

Kilpailee koulu- ja esteratsastuksessa porrastetuissa kilpailuissa.

Tavoitteena EV, ERJL, KRJL & kantakirjaus(?)

KRJ tasolla 0/2
ERJ tasolla 0/1

NJ näyttelyt

-

VSN näyttelyt

-
KRJ (00 kpl) ERJ (00 kpl)
00.00.0000 KRJ / paikka luokka 0/0
00.00.0000 KRJ / paikka luokka 0/0
00.00.0000 KRJ / paikka luokka 0/0
00.00.0000 KRJ / paikka luokka 0/0

10/10/2023 Ensimmäinen tunti kotona

229 sanaa, kirjoittanut © Launi

Nyt kun Soopeli oli jo hieman asettunut EZ Poniesin arkeen, oli aika päästää innokas pieni Moina Soopelin selkään. Nyt ensimmäiset kerrat tulisin itse pitämään silmällä parin työskentelyä, mutta myöhemmin Moina saisi ratsastaa milloin vain kuin kentällä olisi joku aikuinen työntekijä ratsastamassa, tarvittaessa antamassa vinkkiä ja apua.

Moina pääsi ketterästi ilman apua Soopelin selkään ja lähti kiertelemään kenttää käynnissä pitkin ohjin. Soopelin korvat olivat niin ihanasti rennosti aavistuksen taaksepäin, se selkeästi kuunteli pienen kuskinsa apuja. Niin ja siis tämä ponihan oli vasta kolmevuotias ja hädintuskin sisäänratsastettu. Mistähän tällaisia helmiä saisi lisää...

"Okay Moina, remember that Soopeli is still very young, so we have to keep training sessions short until she grows and can work more okay?" ohjeistin pientä ratsastajaa. "Yeah, yeah, yeah, but it's SOUPS!" Katsoin ihmeissäni tyttöä. "SOUPS!" Hän toisti. Minä ruokaa ajatellen jouduin kysymään, että mikä ihme on soppaa. "The ponys nickname is Soups. I can't say Sosoouupel or whatever it was!"

Kun pääsimme yhteisymmärrykseen ponin lempinimestä, ohjeistin Moinaa siirtymään raviin ja rennosti keventäen kulkien uraa pitkin, välillä tehden ympyröitä ja kiemuroita. Ratsukko toimi yhdessä oikein mukavanoloisesti ja näillä olisi potentiaalia menestyä kilpailuissakin varmasti. "Very good, Moina! That's it for today. Soups was awesome, remember to pet her when she is good!" ohjeistin hymyilevää tyttöä. "Now walk her here a bit and go take care of her in the stable, I think your dad is doing there something..."

11/11/2023 Kouluvalmennus Moina & Soopeli

229 sanaa, kirjoittanut © Ireth Eklund

Maneesissa verrytteli mitä hurmaavin poniratsukko - aikuisen ohjauksessa toki - kun saavuin pitämään kouluvalmennusta Moinalle ja Soopelille. "Okei, voin jatkaa tästä", huikkasin ja käännyin katsomaan ratsukkoa. "Teillä näyttää menevän oikein hyvin! Tulkaahan ravissa lävistäjälle, mutta pyydähän Soopeli keskellä hetkeksi käyntiin", aloin opastaa nuorta ratsastajaa. Hän lähtikin päättäväisesti ohjaamaan poniaan tehtävälle, suu hieman mutrussa ja keskittynyt ilme kasvoillaan. Soopeli suoritti tehtävää korvat hörössä rauhallisesti ravaten, mutta käyntisiirtymässä se alkoi vastustella. "Rentoudu Moina hieman, ettet jää liikaa puristamaan jaloilla", annoin vinkkejä ja aivan kuin lamppu olisi syttynyt pienen ratsastajan pään päälle. Tämän jälkeen siirtymäkin sujui mallikkaasti.

"Tulkaa vielä kerran, sitten lisätään laukkaympyrät molempiin päätyihin", selitin seuraavaa tehtävää ja ratsukko lähti jälleen tasaista puksutusta kohti lävistäjää. Siirtyminen oli sujuva ja ravi oli sen jälkeen hyvin tahdikasta. Laukannosto tuli hieman myöhässä, sillä Moina unohti valmistella Soopelin tähän siirtymään. "Muistahan seuraavalla kerralla puolipidäte, että poni tietää mitä seuraavaksi tapahtuu", muistutin ratsastajaa ja hän nyökkäsi painokkaasti. Seuraavalla kerralla laukannosto tulikin sitten hieman liian aikaisin, mutta oli kuitenkin sujuva ja ympyrä oli erittäin symmetrinen. "Tosi hienosti!" kehuin ratsukkoa ja annoin heille luvan siirtyä kevyeen raviin.

"Tehkää paljon isoja ympyröitä", annoin hieman ohjeita Moinalle samalla kun kävin läpi miten valmennus oli sujunut. "Menonne oli hyvin sujuvaa, saat olla ylpeä itsestäsi! Muista vain pysyä rentona, niin Soopeli ei ala hankalaksi. Olette selvästi tosi hyvä tiimi! Seuraavalla viikollahan me nähdään sitten estevalmennuksen merkeissä, tosin eri ponilla muistaakseni", juttelin Moinalle joka hymyili kuin Naantalin aurinko. Ilmeisesti kaikille jäi valmennuksesta hyvä mieli, mikä oli tietenkin pääasia.